Mit tehet azért, hogy sokáig elálljon a nagybevásárláskor beszerzett élelmiszer

élelmiszer tárolás

Mit tehet azért, hogy sokáig elálljon a nagybevásárláskor beszerzett élelmiszer

Meddig és hol tárolhatjuk egészségesen az élelmiszereinket?

Sajnos Magyarországon is elképesztő méretű az ételpazarlás. Ezért mindenkinek meg kell tanulnia ezt megelőzni. Főleg most, hogy krízis helyzetbe kerültünk. Az elmúlt napokban sok hír jelent meg arról, hogy egyre többen kezdtek jelentős készleteket felhalmozni otthonunkban. A kérdés, hogy hogyan tároljuk azokat, hogy frissek, egészségesek maradjanak.

1. Lisztek

A liszteket száraz hűvös helyen kell tárolni. De nem mindegy, meddig. A fehér liszt 6-8 hónapig, a teljes kiőrlésű lisztek pedig csak 4-6 hónapig állnak el. Fontos, hogy jól záródó edényben tartsuk őket, (nem elég az eredeti csomagolás, mert azt simán átrágja egy rovar) nehogy bele menjen a gabonamoly, vagy egyéb rovarok.

Tipp: amikor haza visszük, a lisztet tegyük be 48 órára a fagyasztóba, így ha véletlenül van benne gabonamoly pete, az elpusztul.

2. Száraz tészta, száraz bab, lencse

Ezeket az ételeket hagyjuk az eredeti csomagolásban. A fogyaszthatósági dátumra figyeljünk oda. Ajánlom, hogy már a vásárláskor nézzük meg a dátumot, és azt válasszuk, amelyik a legtovább eláll. A lényeg, hogy hűvös és száraz helyen tároljuk.

A kristálycukor és a só - ha nem éri nedvesség - gyakorlatilag bármeddig eláll, ugyan így a rizs is.

Az olajakat bontatlan flakonban és hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tárolva 16 hónapig tarthatjuk el.

Hűtőben tárolandó élelmiszerek

Zöldségek és gyümölcsök tárolása

Amennyiben nincs speciális zöldség, gyümölcs tároló rekesz, akkor ajánlom, hogy tegye őket zacskóba és a hűtő aljában található rekeszbe. Általában ezek a rekeszek melegebben tartják a zöldségeket, gyümölcsöket, így megőrizve a frissességüket.

Tipp A Whirlpool hűtőkben FreshBox rekeszben akár 2x annyi ideig frissek maradnak.

Húsok, halak tárolása

A húsok, halak esetében különleges odafigyelésre van szükség. Egyrészt csak a többi élelmiszertől elkülönítve, jól becsomagolva kerülhetnek be a hűtőtérbe, és arra is figyeljen, nehogy a nyers hús leve ráfolyjon az elkészített főtt ételre. A legalsó polcon (közvetlenül a zöldségfiók felett) van a leghidegebb, ezért a felhasználásig oda tegye. Ha 1-2 nap múlva sem készíti el, akkor inkább csomagolja át a mélyhűtőbe. 
A Whirlpool hűtőkben van a frissen tartó fiók mellett 0 fokos rekesz is, amelyik még ideálisabb a húsfélék számára pár napig

Készételek és sütemények

Az olyan ételeket, amelyeknek folyamatos, egyenletes hűtésre van szükségük, de nem igénylik a nagyon alacsony hőmérsékletet, a középső polcokra tegyen. Ide kerülhetnek (természetesen alaposan lezárt edényben) a főtt ételek, ételmaradékok, sütemények, felbontott tejtermékek, sajtok, a tojás stb. Ezen a részen kb. 5 fok van.

Legfelső polcok  

Ez a hely optimális a felbontott élelmiszerek (joghurtok stb.) tárolásához, amelyeket lehetőleg 2-3 napon belül el is fogyaszt.

Tartsa be szabályaimat, tippjeimet és biztosíthatom sokáig egészségesen fogja tudni tárolni élelmiszereit.

A Whirlpool magas minőségű és sokféle hűtőkészülékei között válogasson oldalunkon, ahol fagyasztókat is talál >>>

 Olvasson tovább:

Hűtőszekrény választásban a legfontosabbak

Kisokos fagyasztókhoz

Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Márc 12.